Glasögon – nästa stora grej inom IT?

Ni som är lite äldre kommer kanske ihåg sci-fi-klassikern Johnny Mnemonic med skådespelaren Keanu Reeves i huvudrollen. Filmen släpptes 1995 och handlade om virtuell verklighet. Gräsklipparmannen med Pierce Brosnan från 1992 är ett till exempel på en film med samma ämne. Ni som är yngre har säkert sett kultfilmen Gamer som lanserades 2009. Den gemensamma nämnaren för alla dessa filmer är att huvudkaraktärerna använder glasögon som ett verktyg för att komma in i den virtuella världen. Länge har IT-industrin jobbat på tekniken för oss som drömmer om en resa till den virtuella verkligheten.

Förstärkt verklighet med Google Glass

Nu verkar vi vara närmare filmskaparnas fantasier än någonsin. För några år sedan har Google testlanserat ”Google Glass” – solglasögon för en förstärkt verklighet. Det har skrivits enormt mycket om den produkten, men hittills verkar produkten utmynnat i en flopp eftersom Google tidigare avbröt alla lanseringsplaner. Vad var problemet egentligen? Google verkar ha missat se alla ovannämnda filmer. Istället för att ge oss det vi drömmer om – en virtuell verklighet – har de satsat på något som bäst kan beskrivas som ett spionverktyg som inte går att dölja. Förstärkt verklighet innebär att vi befinner oss kvar i vår värld, men prylar som vi använder ger oss extra information om allt vi ser. Google Glass flopp verkar vara ett bevis på att vi som redan upplever ett nformationsöverflöde hellre vill bort från dagens stressfulla samhälle än att göra våra liv ännu mer informationsrika.

Bättre lösning med Samsung Gear och Oculus Rift

Nu har Googles konkurrenter Samsung och Facebook introducerat sina prototyper för Samsung Gear respektive Oculus Rift. De har valt en annan väg en Google. Vi som kunder får äntligen möjligheten att uppleva en helt ny värld. Redan nu är tekniken bra nog för att lura vår hjärna att tro att vi befinner oss någon annanstans. Huvudskillnaden mellan Samsung Gear och Oculus Rift är att Samsungs pryl inte behöver kopplas till din dator. Det räcker med din telefon som stoppas in i glasögonen.