Dags att flytta på kontoret

När dagen kommer att flytta på ens nerd hub till en annan plats så krävs det en hel del tålamod. Många sladdar, apparater och datorer måste monteras ner. Det är så det är för it-eliten. Saker ska plockas isär och packas ner, hyllor ska tas ner från väggarna och större maskiner monteras ner. Beroende på det man arbetar med så varierar antalet och sorten enheter eller anordningar. För en ordentlig nermontering av hela kontoret så kan man använda sig av Maskinuthyrning hos Vallåkra Lantmannaaffär som erbjuder uthyrning av maskiner, även de mest enkla sådana som skruv- och borrmaskiner; idealt för att ta ner alla de där hyllorna och ta isär eventuella IKEA-skåp.

Gör det ordentligt för en gångs skullBorrmaskiner

Ska man göra någonting ska det göras ordentligt. Eller hur? Packa allting ordentligt också. Hitta ordentligt stora kartonger eller flyttlådor, packa datorer och andra apparater tillsammans med respektive sladdar, laddare och accessoarer. Märk helst varje kartong och låda med en kort beskrivning på innehåll så att uppackningen blir smidigare. Snurra ihop kablar och extensioner fint så att de inte trasslar in sig eller skadas under flytten. Även om en ordentlig packning kan ta sin tid så är det värt det i slutändan när man märker hur snabbt hela uppacknings-processen gick.

CirkelsågDen smarta flytten

Musiken är på, skruvmejseln i hand. Dags att packa! Med bra planering i förtid kommer allt gå bra. Att föreställa sig situationerna innan de uppstår:

 • Det bästa är att packa lite varje dag under en tid innan flytten, det är då mindre stressigt och ger en mer tid att kunna tänka bästa packning o.s.v. (ibland behöver man ju packa ner och packa ur flera gånger innan det blir bra)
 • Välj att packa ner det som du minst använder på kontoret först, för att minska risken att behöva packa upp igen på plats för att använda någonting innan flytten.
 • Linda in sköra ägodelar i stötdämpande material. Markera även de känsliga sakerna som så.
 • Packa lastbilen i tvärtom ordning, alltså det du vill lasta av först som sist, och det du vill lasta av sist lägger du in först i flyttbilen.

Lyckad flytt!

Tröttheten på arbetsplatsen

Du sitter där framför datorn, idag som alla andra dagar. Men på sista tiden är det något som förändrats i luften… semestern närmar sig med snabba steg, det känns ända in i ryggmärgen, men i stället för att bli uppiggad av tanken känner du dig trött och stressad. Idéerna flyter inte på som de ska, du sitter fast och försöker komma på vad du kan göra åt saken. Kanske en till kopp kaffe… men det är alldeles för varmt för kaffe… nej vänta nu, varför är det så varmt i rummet? Du ser dig omkring och märker att dina arbetskamrater också sitter och svettas framför sina apparater. Vad kan det nu vara? Mistral Energi AB kan hjälpa dig få svar på den frågan.

Håll koll på tempenComne Work ab

När det gäller inomhustemperaturen på arbetsplatsen, är det viktigt att den håller sig på rätt nivå. Vare sig det är stekande sommarsol eller iskalla vintervindar utomhus, ska du kunna må bra där du sitter framför datorn och försöker få ihop saker och ting. Därför måste värmeanläggningen fungera som den ska – och då är det bäst om man installerar rätt apparater från början. Det är där Mistral Energi AB kommer in – de kan förse dig som har kontor i Stockholm med luftvärmepumpar och frånluftvärmepumpar som fungerar som de ska (utan att försätta dig och dina medarbetare i situationer som den ovan beskrivna), samt hjälpa dig ta fram en energilösning som är snäll både mot plånboken och miljön.

374-varmepumparstockholmRätt inrett i ditt andra hem

Lufttempen gör förstås mycket för miljön på arbetsplatsen – men det finns annat som går att fixa för att få det mysigare på jobbet, som för många ju är vårt andra hem. Tänk till exempel på detta:
• En kaffeapparat som sprider sin goda doft och får alla morgontrötta att vakna upp lite fortare (Det måste vara gott kaffe).
• En fruktkorg från vilken alla kan få ett nyttigt mellanmål under kaffepausen.
• En ren toalett (!)
• Snygga fönster som släpper in rikligt med dagsljus.
• Hemtrevliga, personliga detaljer på ditt skrivbord: ett kort på barnen, din favoritkaffekopp… vad som helst som hjälper dig må bra och fokusera på ditt arbete!

Den virtuella världens fysiska grund

Har du sett det där filmklippet om paddan och toapappret? Du vet, när mannen försöker få sin fru att använda sin padda i stället för fysiska prylar som minneslappar, böcker, recept, klockor och så vidare. Nåja, i sista scenen sitter han på muggen och toapappret är slut. Han ropar på frugan… som sticker in paddan under dörren, med en bild på toapapper på skärmen. Denna roliga reklamfilm illustrerar en sanning som vi inte får glömma bort – även om vi i dagsläget gör praktiskt taget allt virtuellt, finns det en fysisk grund till allt detta som består av fysiska apparater, som hårddiskar, ställdon och andra sorters maskinteknik.

Fabriker som håller igång ruljangsen

Framför datorn hemma eller på jobbet sitter vi och gör precis allting – lär oss nya saker, arbetar, lyssnar på musik, håller kontakten med nära och kära eller till och med fördriver tiden på många kreativa sätt. Men för att detta ska vara möjligt, måste det finnas välfungerande serverhallar världen över där informationen lagras. Och ett litet kugghjul i detta gigantiska maskineri är just komponenter till conveyorsystem och linjärteknik – prylar som linjära ställdon och maskinfötter, bland annat. Vi får inte underskatta vikten av dessa mycket små men välfungerande detaljer: trots deras anspråkslösa utseende spelar de en viktig roll i produktionen av mycket av det vi uppskattar i livet. Till och med ölen vi dricker kommer från bryggerier där maskinteknik använts.

När det är du som designarmaskinfötter

Är det du som är ansvarig för design eller reparation av stora conveyorsystem eller liknande fabrikskomponenter, kanske du undrar var du kan hitta kvalitetsprodukter till bra pris – det går ju liksom inte att gå in på första bästa affär och fråga efter maskinfötter. Svaret är förstås Litex AB – de tillhandahåller massor av olika prylar som du kan tänkas behöva, som till exempel:

 • komponenter
 • maskinfötter
 • bandkedjor och modulband
 • tätade lager
 • Flexmove Conveyorsystem
 • transmissioner
 • skruvdomkrafter
 • linjära ställdon
 • lyftbord
 •  reservdelar till bryggerier

Gå in för fullt och gör ditt bästa när det gäller materialval och arbetskvalitet – ditt bidrag till den virtuella världens fysiska verklighet kanske inte kommer att märkas direkt, men resultatet kommer garanterat att uppskattas av både stora och små.

Bygg ditt eget kontor

Du som jobbar inom data och IT har eventuellt lite speciella krav på kontoret. Du behöver antagligen stora skrivbord, och kanske också ganska många sådana. Det beror naturligtvis på hur många anställda du har och vad deras krav är. Dessutom behöver det troligtvis finnas bra internet på stället. Mycket kablar och snabba kablar och så vidare, i en enda salig röra. Om du inte har tur nog att snubbla över det perfekta kontoret, finns det ytterligare en lösning.
Du bygger ditt eget stenhus. Det är inte så komplicerat som det låter. Särskilt inte om man har en bra firma i ryggen som hjälper till med allt från första stenen till sista. Du kan till exempel kontakta MBAS. De kan hjälpa dig med allt från bygg till planering. Deras specialitet är stenhus i Skåne. Om du har fler frågor kan du alltid kontakta företaget direkt. Sådär ja, sätt igång, bygg ditt hus. Sen är det bara för företaget att flytta in i ett fint stenhus.

Lugn och roStenhus Skåne

En av de stora fördelarna med att bygga sitt eget stenhus för kontor och arbetsplatser, är stillheten. Man slipper helt enkelt dela kontor med en massa företag. Och även om man skulle hitta ett eget kontor, så ligger det troligtvis i ett stökigt, urbant område. Det betyder att man måste räkna med allt från trafik-oväsen till andra människor som ropar och har sig ute på gatan.
Ett nybyggt hus däremot, hamnar troligtvis lite längre ut på landet. Så länge det finns lokaltrafik som leder dit så att de anställda kan ta sig till jobbet. Dessutom behöver man kanske några parkeringsplatser också. Men det brukar inte vara något problem ute på landet.
Här kan man alltså jobba i lugn och ro. Det finns få yttre saker som kan påverka arbetsmoralen. Det är lätt att koncentrera sig och få mycket gjort, varje dag på kontoret.

Viktiga delar

För att kontoret ska fungera för de anställda på arbetsplatsen, så finns det några trevligheter som är bra att ha:

 • Personaltoaletter
 • Lunchrum
 • Kök med mikro och kaffeapparat
 • Ergonomiska möbler
 • Bra ventilationssystem för syre åt alla arbetande hjärnor

Paus från skärm med buss

Det är lätt att fastna med näsan i datorn. Det vet inte minst alla som jobbar inom IT. Tiden tenderar att gå snabbt när man väl fördjupat sig i något spännande på skärmen. Plötsligt har hela dagen gått. Då har man eventuellt fått noll andetag frisk luft på hela dagen. Det är inte bra för kroppen, så mycket kan vi väl konstatera. De anställda på ett IT-företag behöver helt klart uppmuntras att lämna sina datorer emellanåt. Ett bra förslag på motivation kan vara att man som arbetsgivare fixar en bussresa. Att åka med buss är ett trevligt, enkelt och avslappnande sätt att resa på. Alla kan följa med. Det kräver inget av deltagarna på resan. Så om du är sugen på en busstripp kan du höra av dig till Hisinge Buss AB i Göteborg. De hjälper till och skräddarsyr er bussresa. Man kan antingen köra på en av deras färdiga bussresor, eller själv hyra buss och sticka ut. Bara din fantasi sätter gränserna!

Lyckad tur med planeringBussresor

För att få en trevlig tur så måste det till en viss planering. Det är du som arbetsgivare som får ta på dig det jobbet. Alternativt kan du naturligtvis delegera så att en kollega hjälper dig. Om man börjar i god tid så är chansen större att man får som man vill när det kommer till datum och platser. Man måste också komma ihåg att alltid informera deltagarna. Bara så kommer de också vara taggade på att följa med på turen.
Det är praktiskt att ha hotell och ibland också restauranger bokade innan man sticker.

Trevligt i Europa

Visst skulle man kanske kunna hålla sig i landet och kuska runt. Det finns mycket fint att upptäcka här hemmavid. Men samtidigt kanske många har sett mycket hemmavid. Då lockar det garanterat mer att ge sig av lite längre. En bussresa funkar fint för det ändamålet också. Här är några förslag på städer ute i Europa som blir perfekta resmål för en busstur:

 • Paris, Frankrike
 • Berlin, Tyskland
 • Nice, Frankrike
 • Budapest, Ungern
 • Luxemburg, Luxemburg

Ta till nävarna

Man stiger upp från sängen när larmet på mobiltelefonen går. Man duschar snabbt, tar på sig kläder och sätter sig i bilen. Man kommer fram till jobbet, tar ett par steg till kaffemaskinen innan man slår sig ner vid datorn. Så småningom blir klockan lunchdags och eftersom det fortfarande finns massor att göra så intar man en liten mikropizza vid datorn. Sen går dagen vidare. På eftermiddagen kommer favoritkollegan förbi med en kaffe. Man lutar sig tillbaks på skrivbordsstolen. Man snurrar ett varv på densamma. Man rullar fram till kopiatorn för att hämta ett utskrivet dokument. Sen är det dags att köra hem igen. Middagen lagas och äts snabbt innan man landar framför något dåligt tv-program på soffan. Tills sängen kallar. Ja, ni ser ju själva. De som jobbar vid skrivbord, till exempel i IT-branschen, får inte in särskilt mycket rörelse i sin vardag.
De skulle absolut må bra av att göra något praktiskt, med händerna. I Ystad finns JHL som har ett stort sortiment av byggvaror, fönster och färg. De kan också hjälpa till med frågor som rör trädgård. Spana in deras hemsida under www.byggvarorystad.se/tradgard-ystad för mer information.

Bra för själ och kroppträdgård i ystad

Det gör gott för huvudet att göra något helt annat ibland. Om din hjärna är van vid att du sitter vid datorn dagarna i ända, kommer den att bli alldeles till sig om du plötsligt tittar på något som inte består av ettor och nollor. Omväxling förnöjer brukar man säga, och det stämmer verkligen.
På samma sätt så mår kroppen bra av att röra på sig. Det är naturligtvis inget fyspass att såga brädor och spika ihop dem. Men för de som sitter still i kontorsstolen hela dagen är det stor skillnad. Om man dessutom kan göra jobbet utomhus så får man solljus och frisk luft på köpet.

Lätt att bygga själv

Det finns många saker som man kanske inte bör ge sig på om man är något av en nybörjare. Ingenting tar död på skaparglädjen lika snabbt som att misslyckas med sitt första projekt. Här kommer några exempel på sådant som man kan börja med som snickeriobjekt:

• Fågelholk
• Elementskydd
• Barnstol
• Nattygsbord
• Tavelram
• Pall
• Trappstege

Lätta upp stämningen med en resa på hjul

Let’s face it, alla anställda uppskattar äventyr. Eller, det kanske är lite väl generellt att säga äventyr. Men att det händer något utanför ramarna för en normal vardag, brukar vara uppskattat. Många chefer ser till att ordna något trevligt för sina anställda inför julen. Men det är ju inte den enda tiden på året som man kan ställa upp med något kul. Ibland behövs det något som bryter tristessen. Dessutom ökar produktiviteten ofta efter en rolig aktivitet som ger personalen ny energi.
Man kan till exempel köra på en rolig bussresa. Res med Sydbuss för att få en mysig dag tillsammans. Då hänger ni på deras moderna bussar. Sydbuss AB är baserade i Malmö, men ordnar resor all over the place. Att hyra buss av dem är flexibelt och enkelt. Ni bestämmer själva vart kosan ska styras. De har både färdiga bussresor och andra möjligheter att hjälpa er. Så får ni enkelt till en härlig teambuildning-aktivitet för företaget.

IT-företagets förbannelseSydbuss AB

Som IT-företag finns en överhängande risk att man blir lite isolerad. Det är inte svårt att tillbringa hela dagar med ögonen på dataskärmen. Man kanske bara mumlar ett snabbt hej till kollegorna på morgonen. Sen blir det liksom inte mer förrän det är dags att säga hejdå igen nio timmar senare.
Genom att regelbundet arrangera roliga aktiviteter så kan man ändra på detta. Det går att stärka gemenskapen på det här sättet. När de anställda får chansen att umgås och lära känna varandra bättre är de också mer benägna att trivas på jobbet. En liten bussresa är ibland allt som behövs för att öka både den goda stämningen och produktiviteten på arbetsplatsen.

Hyra buss i MalmöDit bussens näsa pekar

Det låter klyschigt, men det är bara er fantasi som sätter gränserna. Det går att åka i princip vart som helst med bussen ni har hyrt. Ni kan göra det lätt för er och låta bussföretaget sätta ihop en resa åt er. Eller så planerar ni något helt eget. Det finns många exempel på vart man skulle kunna åka på en sådan tur:

 •  Museum
 • Nöjespark
 •  Restaurang med testning av mat och dryck
 • Konsert eller teaterstycke

Få hjälp med nätstressen

För många har internets intåg i livet haft en mycket positiv inverkan. Det har skapat jobb åt människor som inte visste vad de skulle göra med sig själva. Många har hittat vänner och kanske till och med kärlek med hjälp av den. Men internet har inte bara positiv verkan på oss människor. Det är många som blivit utsatta för näthat. Man kan visserligen lägga ut bilder och få feedback på nätet, men man får samtidigt vara beredd på motgång. Det finns många som inte kan hålla tillbaks sina åsikter. Flera kändisar har fått dödshot efter att de lagt upp bilder som retat upp massan. Och så finns såklart stressen. Den tickande klockan vi alla har i kroppen som inte går att få stopp på helt. Ibland tickar den högre. Ibland lägre. Men den finns alltid där. Och kanske är det lite extra stressigt för de som jobbar i IT-branschen. Den utvecklas ju ständigt. Dessutom håller den utvecklingen en takt som kan vara svår att hänga med i.

Som tur var så finns det hjälp att få för stressade människor. Du som letar efter Region Skåne KBT, kan vända dig till Finjagården. Detta behandlingshem ligger i Helsingborg. Här jobbar man med både KBT och DBT.

Underskatta inte naturenFinjagården

Frisk luft är den bästa medicinen. Så brukar alla hurtbullar beskriva det. Faktum är att det faktiskt stämmer. Frisk luft och promenader utomhus hjälper upp humöret på många olika sätt. Kroppen får färskt syre i dess renaste form. Solen ger b-vitamin som piggar upp. Och naturen verkar lugnande på våra urbana kroppar.

KBT i HelsingborgMänniskorna som kan hjälpa till

Det är lätt att tro att ensam är stark. Men så är det inte riktigt. Ibland mår man kanske bättre om man lyckas lösa ett problem på egen hand. Skulle det däremot inte fungera så, blir man lätt frustrerad. Alla som mår dåligt måste förstå att det finns hjälp att hämta. Det gäller bara att vara mottaglig för den. Och helst ska man naturligtvis hinna ta emot den innan det har gått för långt. Här är några exempel på människor som kan vara ett stöd:

 • Vänner
 • Familjemedlemmar
 • Andra släktingar
 • Terapeuter
 • Sjukvårdspersonal på vårdcentralen
 • Psykologer

Spara på tekniken i förrådet

Få saker bli omoderna lika snabbt som den senaste tekniken. Dock betyder det inte att man nödvändigtvis måste kasta ut allt. Saker och ting kommer eventuellt få samlarvärde om några år. Eller så vill man kanske att barnen ska få ärva de prylar som fortfarande fungerar. En sjuåring behöver ju onekligen inte ha den senaste mobiltelefonen på marknaden. Det räcker med en fungerande telefon som hen kan använda för att kontakta sina föräldrar.
Ett alternativ för dig som har samlat på dig en del tekniska prylar, kommer här: Kasta in dem i ett magasin. Det är en smidig lösning för alla sorters saker. Du kan dessutom förvara vinterkläder, sommardäck och liknande där, om du vill. Förvaring och magasinering är Cormacs specialitet. Dessutom kan du försäkra din förvaring hos Cormac för att vara på den säkra sidan.

Ut med det gamla, in med det nyaCormac

Det kan finnas många anledningar till att man skaffar nya tekniska prylar. Det behöver dessutom inte innebära att man gör sig av med de gamla. Vissa gillar att ha det absolut senaste. De håller sig ständigt uppdaterade med det nyaste nya och ser till att skaffa det så fort det finns tillgängligt.
Men den vanligaste anledning till att man skaffar ny teknik är självklar. Den gamla saken som man byter ut fungerar helt enkelt inte längre. Det cirkulerar till och med konspirationsteorier från de stora företagen som producerar till exempel mobiltelefoner. Dessa rykten säger att tillverkarna med flit gör gamla modeller oanvändbara när det kommer ut något nytt. Det finns naturligtvis inte några bevis bakom dessa påståenden. Men såklart är det lätt att bli sugen på det senaste när det överträffar det som man redan äger.

Tekniska prylar du inte bör kasta

Det finns vissa saker som man inte får slänga i de vanliga hushållssoporna. Men bortsett från dessa existerar också några grejer som det verkligen kan vara kul att spara. Oavsett om du tänker ge dem till barn och barnbarn eller behålla dem av nostalgiska skäl, så är här några exempel:

• Mobiltelefoner – små och tar lite plats
• Datorer – roliga att ha kvar av samlarskäl
• Musikspelare – för att de har förändrats så mycket genom åren

Tänk på den personliga IT-säkerheten

Man önskar ju självklart att en separation, när den väl är oundviklig, ska kunna skötas så moget och städat som möjligt. Få saker är känsligare än att separera och egon kan bli skadade väldigt lätt – och en del har väldigt svårt att hantera det. Betänk detta i kombination med IT-säkerhet i hemmet. Det är vanligt att makar delar på allt. När allt är bra kan man inte ens tänka sig situationen att den andre skulle vilja skada en. Men om det skulle bli så – vilket vapen det då är att ha tillgång till en massa lösenord. Se i första hand till att sköta skilsmässan snyggt med hjälp av en kompetent advokatfirma som är experter på familjerätt i Malmö. En sådan är advokatbyrå Urwitz.

Lösenord till ditt privatlivFamiljerätt hos Urwitz

Om ni dock inte skulle lyckas lösa situationen på ett bra sätt – ens med god och kompetent hjälp – bör du vidta säkerhetsåtgärder. Och en av dessa är att se till att din dator och dina konton är säkra. Allt för många gånger har man kunnat se resultatet av en sårad självkänsla i olämpliga bilder som läckt ut på nätet och hamnat på ställen där de är svåra – eller helt omöjliga – att ta bort ifrån. Den privata skadan kan bli omätlig. Se därför, redan nu, till att du har säkrat alla möjligheter för den andre hälften att skada dig på ett sådant sätt.

Några tips för hur du är säker på IT

Här följer några tips, varav vissa är självklara medan andra kan vara sådant man inte tänker på, för hur man skyddar sig mot att ens privata material sprids:

• Först och främst – byt alla lösenord. Om det finns chans att din andre hälft har dina lösenord är det viktigt att du byter alla. Använd gärna en av tjänsterna som finns där du kan kryptera dina lösenord och göra dem omöjliga att gissa. (Detta är något du kan fundera på att göra oavsett vad, för att hindra andra sorters intrång på din dator och dina konton).
• Förvara alla känsliga bilder på externa källor. För att vara riktigt säker på att känsligt material inte kommer på avvägar, spara allt sådant material på en extern källa som man inte kan nå via internet.
• Beställ nya bankkort. Detta ligger på gränsen mellan datavärlden och verkliga världen. Men för att vara säker på att dina kort inte används utan ditt godkännande, beställ nya med nya nummer. Känner man till ditt kreditkorts nummer – samt säkerhetskoden på baksidan – kan man handla hur som helst på internet med det.