Project Tango – en ny flopp?

Project Tango har inget med den vackra argentinska dansen att göra. Det handlar om IT och data. Project Tango är ett varumärke som Google har valt för sitt nya utvecklingsprojekt som har som avsikt att hjälpa oss koppla ihop verkligheten med den kommande virtuella världen. Gör Google en ny Google Glass med projektet? Det är svårt att avgöra i dagsläget. Google envisas med att fortsätta få oss som kunder att ge bort känslig information. Problemen med Google Glass har varit många. Ett av dem handlade just om att låta Google se världen med dina ögon. Vill vi verkligen visa det mesta vi gör för ett företag som lätt kan använda det till sin egen fördel eller dela det med myndigheterna?

Vad gör Project Tango?

Vad är det som är risken med projektet? Det är att vi som kunder inte vill ge Google information om våra rum, lägenheter och var vi befinner oss. Varför behöver Google denna information? Jo, för att skapa 3D-kartor av vår omgivning. Det är just detta IT-projektet Project Tango handlar om. Vi som användare ges helt fantastiska möjligheter. Vi kommer att kunna filma vår lägenhet och använda den som spelmiljö vid dataspel. Prylar med tekniken som just nu utvecklas inom projektets ramar världen över kan hjälpa personer med synnedsättning och Alzheimers.

Virtuellt eller Tango – vad är bäst?

Har ni redan provat IT-industrins nya heta VR-prylar – Oculus Rift och Samsung Gear – vet ni hur nära virtuella verkligheten vi har kommit idag. Project Tango handlar om att göra den verkliga till den virtuella och frågan vi måste ställa oss – behöver vi det? Har ni sett en av årets största filmer – Tomorrowland – vet ni att det kan vara rent av farligt för livet att få hjärnan att tro att man befinner sig i ett parallellt universum. Tanken bakom Project Tango är bra, men det återstår en del jobb att få oss kunder att tro på projektet och förstå vad det verkligen kan vara bra för. Just nu verkar den virtuella verkligheten vara en vinnande strategi att satsa på till skillnad från Tangos ”förstärkta verklighet”.