Man önskar ju självklart att en separation, när den väl är oundviklig, ska kunna skötas så moget och städat som möjligt. Få saker är känsligare än att separera och egon kan bli skadade väldigt lätt – och en del har väldigt svårt att hantera det. Betänk detta i kombination med IT-säkerhet i hemmet. Det är vanligt att makar delar på allt. När allt är bra kan man inte ens tänka sig situationen att den andre skulle vilja skada en. Men om det skulle bli så – vilket vapen det då är att ha tillgång till en massa lösenord. Se i första hand till att sköta skilsmässan snyggt med hjälp av en kompetent advokatfirma som är experter på familjerätt i Malmö. En sådan är advokatbyrå Urwitz.

Lösenord till ditt privatlivFamiljerätt hos Urwitz

Om ni dock inte skulle lyckas lösa situationen på ett bra sätt – ens med god och kompetent hjälp – bör du vidta säkerhetsåtgärder. Och en av dessa är att se till att din dator och dina konton är säkra. Allt för många gånger har man kunnat se resultatet av en sårad självkänsla i olämpliga bilder som läckt ut på nätet och hamnat på ställen där de är svåra – eller helt omöjliga – att ta bort ifrån. Den privata skadan kan bli omätlig. Se därför, redan nu, till att du har säkrat alla möjligheter för den andre hälften att skada dig på ett sådant sätt.

Några tips för hur du är säker på IT

Här följer några tips, varav vissa är självklara medan andra kan vara sådant man inte tänker på, för hur man skyddar sig mot att ens privata material sprids:

• Först och främst – byt alla lösenord. Om det finns chans att din andre hälft har dina lösenord är det viktigt att du byter alla. Använd gärna en av tjänsterna som finns där du kan kryptera dina lösenord och göra dem omöjliga att gissa. (Detta är något du kan fundera på att göra oavsett vad, för att hindra andra sorters intrång på din dator och dina konton).
• Förvara alla känsliga bilder på externa källor. För att vara riktigt säker på att känsligt material inte kommer på avvägar, spara allt sådant material på en extern källa som man inte kan nå via internet.
• Beställ nya bankkort. Detta ligger på gränsen mellan datavärlden och verkliga världen. Men för att vara säker på att dina kort inte används utan ditt godkännande, beställ nya med nya nummer. Känner man till ditt kreditkorts nummer – samt säkerhetskoden på baksidan – kan man handla hur som helst på internet med det.